Şarap aşığı olarak, bir şarap tadım partisine katılmak, yeni şaraplar denemenin ve damağınızı şımartmanın en eğlenceli yollarından biridir.
Şarap tadım partisi, farklı şarapları ve bölgesel çeşitleri karşılaştırdığınız eğlenceli bir ortam size sunar. Aynı zamanda, hem şarapların hem de şarap kültürü hakkında yeni bir şeyler öğrenmenin tadını çıkaracağınız bir tür etkinliktir. Böyle bir etkinliğe katıldığınızda size vereceğimiz bu 4 basit adımı sırasıyla izlediğinizde oldukça keyif alacaksınız.
1. Adım: Renk ve Görünüş
Şarap kadehe döküldüğünde ilk olarak şarabın renk ve görünüşüne bakılır. Rengi incelemek için kadehi (tercihen beyaz bir masa örtüsünün üzerinde) kendinizden uzağa doğru eğik tutun. Kadehteki renk tonunu algılamaya çalışın, örneğin beyaz şarap saman sarısı, sarı-yeşil veya altın rengi mi? Yoksa kırmızı şarap yakut kırmızısı, kırmızı-kahverengi veya morumsu bir renk mi? Ardından opaklığı inceleyin. Koyu mu yoksa berrak mı? Açık mı yoksa bulanık mı?
2. Adım: Koku
rengine karar verdikten sonra, şarabı kadehin içinde 5-10 saniye kadar girdap oluşturarak veya 8 çizerek döndürün, çünkü bu aromaları serbest bırakır. Burnunuzu kadehe dayayın ve kokuların size neyi hatırlattığını algılamaya çalışın. Herhangi bir meyve, çiçek, bitki, baharat kokuları alıyor musunuz veya çikolata, meşe gibi daha sıra dışı aromaları tanımlayabiliyor musunuz?
3. Adım: Tat
Sonra, bir yudum alın ama şarabı yutmayın. Şarabın ağzınızda nazikçe dönmesine izin verin. Tatlılık var mı? Burukluk, ekşilik, acılık hissediyor musunuz? Ardından, kokuyu aldığınız gibi yutmadan lezzet profilini tanımlamaya çalışın, yani meyveleri, baharatları veya odunsu gibi tatları algılamaya çalışın.
4. ADIM: Bitiş
Şarabı yutun ve ne tür bir tat bıraktığını düşünün. Tatlar damağınızda kalıyor mu yoksa hızla kayboluyor mu? Bitişi hafif gövdeli (yani sulu gibi), orta (süt gibi) veya tam gövdeli (krema gibi) olarak tanımlama yapabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOTLAR:
Şarapları tadacağınız sıra önemlidir
Başlangıcın beyazlar ile sek olandan tatlı olana doğru yapılması daha uygun olur. Sonrasında kırmızılarda hafif gövdeli şaraplardan dolgun şaraplara doğru, genç şaraplardan yıllanmış şaraplara doğru sıra takip edilerek tadım yapılmalıdır. Kör tadım yapıyorsanız, her şişeye numara verdiğinizden emin olun, böylece konuklar doğru sıraya göre tadım yapabilirler.
Sıcaklık şarabın tadının etkileyen faktörlerden biridir
Şaraplar için servis edilmesi gereken belirli sıcaklık değerleri vardır. Genellikle çoğu insan beyaz şarapları çok soğuk veya kırmızı şarapları çok sıcak sunar. Şarabı çok soğuk sunduğunuzda daha ince nüansları/tatları algılamakta zorlanabilirsiniz, çok sıcak sunduğunuzda ise sadece alkolün tadını alabilirsiniz. Bunun istisnası, soğuk servis edilen köpüklü şaraplardır, bu nedenle gece boyunca soğutulabilir ve doğrudan buzdolabından çıkarıp servis edilebilir. Benzer şekilde, kırmızı şaraplar genellikle 'oda sıcaklığında' servis edilir denir, ancak bu söz, odaların biraz daha soğuk olduğu Victoria döneminde icat edilmiştir. Keyifli bir içim için optimum servis sıcaklıkları genelde kırmızı yıllanmış dolgun şaraplar için 16 ile 18, genç kırmızıları 12 ile 16, dolgun beyazları için 8 ile 10, genç beyazları için ise 6 ile 8 derece aralığı uygun olacaktır.
Kırmızı şarapları havalandırmayı ihmal etmeyin
Yıllanmış bir şarabı hem tortularından ayırmak hem de hava ile temas ederek aromaların ortaya çıkmasını ve damakta yoğunluğun dengelenmesini sağlamak için havalandırma işlemi yapılabilir. Her şarabı havalandırma zorunluluğu yoktur. Günümüzde genç şarapların havalandırılmasına gerek duyulmamaktadır. Şarapları ne kadar süre havalandırılması gerektiği sorusu ise her şaraba göre değişir, bunun için tadım yapılarak havalandırmanın gerekliliği veya etkinliği kontrol edilebilir.
Kadehi tutuş şekline dikkat etmelisiniz
Kadehi avuç içine alarak tutmak şarabın sıcaklığı değiştireceğinden misafirlerinize kadehin sapından tutmalarını hatırlatın. Ve bir sonraki şaraba geçmeden önce daima kadehi durulayın.
Temiz bir damakla başlayın
Damağı temizlemek için su içmeli ve her şarap arasında biraz ekmek veya sade kraker tatmalısınız. Yeni şaraba temiz damakla tadıma başlamak tadımın etkinliği açısından önemlidir.
Peynirden tadım öncesi kaçının
Şarap ve peynir yaygın bir eşleşme olmasına rağmen, peynir aslında şarap tadımı esnasında önerilir. Eski bir Fransız deyişi, 'Şarap alırken ekmek ile alın, peynir ile satın' der, yani şarap satın alıyorsanız, gerçek tadını yakalamak için ekmek ile deneyin, satıyorsanız peynir sunun çünkü bu, tatları maskelemeye yardımcı olabilir (kötü bir şarapsa!). Peynir, dildeki tat tomurcuklarını bir yağ tabakasıyla kaplar, diğer tatları algılamanıza engel olur.
Şaraptan önce biraz peynir yediyseniz, tat alam tomurcuklarını yeniden açılması için bir dilim elma yiyebilirsiniz.
Tüm bunları öğrendiğine göre şimdi sıra seninle bir tadım partisine eşlik etmekte. İşe yarayıp yaramadığını yoruma yazmayı sakın unutma. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder