Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Şarap tadım gecesi temalı bir akşam yemeği planlıyorsanız seçtiğiniz şaraplar ile hangi yemeklerin daha iyi sonuç vereceğini merek ediyorsunuzdur. İşte size sevebileceğiniz birkaç tüyo!

LEZZET YOĞUNLUĞUNA GÖRE EŞLEŞME


Kırmızı şarabın kırmızı etle veya beyaz şarabın balıkla gitmesi gerektiğine dair eski moda düşüncede çok fazla takılıp kalmanıza gerek yok. Genelde, lezzet yoğunluğuna göre şarapları ve yiyecekleri eşleştirmeyi düşünmek daha iyi sonuç verir. Örneğin, Şiraz, Pinot Noir gibi kalın tam gövdeli şarapları, barbekü soslu, somon balığı veya Meksika usulü yoğun tatlar içeren yiyecekler ile deneyebilirsiniz. Chardonnay gibi meyvemsi ve zarif aromalara sahip şarapları, Tavuk veya makarnalar ile deneyebileceğiniz gibi tereyağlı kırmızı et veya deniz mahsulleri ile de sevebilirsiniz.

KREMALI YİYECEKLERİ EŞLEŞTİRME


Hazır kremalı profile sahip beyazlar demişken tereyağı aromasına sahip Viognier ya da Chardonnay gibi şarapları yine krema soslu makarnalar, peynirli soslar ile denemeyi unutmayın.
Alternatif olarak, Sauvignon Blanc gibi asidik şarapları yoğun tada sahip, krema soslu yiyecekler ve kızartmalar ile eşleşme yapabilirsiniz. Bu eşleşmenin mantığında şaraptaki asitliğin yiyeceklerdeki kremanın ya da kızartmaların yağından gelen yoğun tadı kesmesidir. Buradan yola çıkarak yemeğinizin limon gibi asidik herhangi bir turunçgil aroması içeriyorsa veya tuzluysa, Sauvignon Blanc veya Chardonnay gibi asitli şaraplarla eşleşme yapabilirsiniz.

BAHARATLI YİYECEKLERİ TATLI ŞARAPLAR İLE EŞLEŞTİRME 


Baharatlı yiyecekler şarabın önüne geçer ve tatmanızı engelleyebilir. Bu nedenle, Gewurztraminer veya Riesling (teknik olarak kuru) gibi hafif tatlı şarapları baharatlı yiyeceklerle eşleştirmeniz isabetli olacaktır. Yiyeceklerin baharatlı tadı aslında şarabın tatlılığını ortadan kaldırır ve onu kuru yani şekersiz  gibi algılamanızı sağlar, böylece meyve aromalarını daha iyi tadarsınız. 

TATLIYI TATLIYLA EŞLEŞTİRME


Tatlıları tatlı bir şarap ya da Port şarapları ile eşleştirmeyi denemelisiniz. Tatlının rengine bakarak bir eşleşme düşünebilirsiniz örneğin; açık renkte meyveli bir tatlı ile Sauternes ya da Muscatı sevebilirsiniz, daha koyu renkte çikolatalı tatlılar ile kırmızı Port şarabını deneyebilirsiniz.

Peki siz bu eşleştirmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yoruma yazmayı unutmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]