Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

 

Lübnan'da Fenikeliler’ den kalma 2.600 yıllık şarap üretim tesisi keşfedildi. Demir çağında Tell-el Burak antik kentinde kullanılmış tesis, ülkenin bilinen en eski şaraphanesi olarak tarihe geçti. Bu keşif, şarap endüstrisinin evrimindeki tarihsel serüveni anlamamıza yardımcı oluyor.

 


Lübnan'ın sahil kenti Sidon'un yaklaşık beş mil güneyinde bulunan Tell el-Burak'da yapılan kazılar, M.Ö. yedinci yüzyıldan kalma bir şarap presinin iyi korunmuş halde kalıntılarını ortaya çıkardı. Bugünkü Lübnan topraklarında yaşamış Fenikeler’ in kullandığı yapı şimdiye kadar bulunan en eski şarap presi olma özelliğini taşıyor. Antiquity dergisinde yayımlanan makaleyle göre Yaklaşık 4.5 ton üretim kapasitesine sahip alçı küvetlerde üzümün ayaklarla pres edildiği, toplanan üzüm suyunun ayrı havuzda fermantasyonu tamamlandıktan sonra çömleklerde muhafaza edildiği belirtiliyor.


illustration of the expected use of the ancient wine press
Foto 1 Tell el-Burak Archaeological Project


Tesisin gün yüzüne çıkarılması için yapılan kazılardan elde edilen bulgular yalnızca şarap üretiminin geçmişine değil aynı zamanda Akdeniz’ de yaşayan eski medeniyetlerin yaşam şekline ışık tutmakta. Araştırmacılar, bu tesisin muhtemelen denizaşırı ticaret yapmak için kullanıldığını yazıyor. Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde (AUB) bir arkeolog ve Tell el-Burak Arkeoloji Projesi'nin eş yöneticisi olan Hélène Sader, "Şarap, Fenike ticaretinde önemli bir üründü" diyor. Sidon bölgesinden Fenike şarabı özellikle ünlüydü ve eski Mısır metinlerinde bu bahsediliyor, diye ekliyor. Burada birkaç yüzyıldır büyük ölçekte şarap üretildiği varsayılıyor. Fenikeliler için şarabın çok önemli olduğu hatta Fenikelilerin şarabı dini törenlerde de kullandığı belirtiliyor. Deniz ticareti yoluyla Fenikeliler’ in şarabı Mısır’ a ve diğer Akdeniz medeniyetlerine yaydıkları anlaşılıyor. O dönemki denizcilerin, Kuzey Afrika, Sicilya, Fransa ve İspanya'daki şehirlere Fenike üzüm bağlarını ve şarap imalathanelerini tanıtmış olabileceği belirtiliyor. Toronto Üniversitesi arkeoloğu Stephen Batiuk, o zamanlar yabani üzümlerden elde edilen çok gelişmemiş şarabın bilindiği antik Yunanistan ve İtalya’ da deniz ticareti sayesinde daha gelişmiş Fenike şaraplarının popülerlik kazandığını söylüyor.  Ayrıca Fenikeliler’ in yeni tarzlarda içme kapları ve üretim teknikleri ile diğer toplumlara farklı tarzda bir şarap kültürü tanıtmış olabileceği belirtiliyor.


Şarap tesisinin keşfi, Fenikeliler ait eski şarap kültürü ve ticaretinin bir başka kanıtı olarak önemlidir. Ama aynı zamanda, bir kadeh şarabın tadını çıkarmanın ne kadar eski olduğunu anlamamıza da yardımcı olur.

Ancient Phoenician Wine Press

Foto 2 Tell el-Burak Archaeological Project


Kaynak: 2,600-year-old wine 'factory' unearthed in Lebanon | National Geografic https://www.nationalgeographic.co.uk/history-and-civilisation/2020/09/2600-year-old-wine-factory-unearthed-in-lebanon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]